Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Elsinore (Helsingør)

Vårt førsteinntrykk av Skanör havn var godt, men stedet mistet noen stjerner i løpet av helgen. Tett på havna og nesten helt nede på sandstranda var det satt opp et glasspalass som titulerte seg selv som nattklubb.

Lørdagskvelden ble for oss en hyggelig kveld med venner som kom seilende over fra Dragør med festmat og prosecco. Det eneste en ellers perfekt kveld manglet var den stillheten og roen som gode havner gir. Nattklubben sørget for det. Vi skal ikke “øse oss opp” over byggetillatelse og hjernedød musikk, men la den hyggelige kvelden med de gode samtalene ombord i Modus være det vi husker fra Skanör.

Som nevnt er dette en populær weekendhavn for danske seilere, så med fem båter liggende utenfor oss på søndag formiddag, bestemte vi oss for å bli til mandag morgen.

Nå er været og værmeldingene slik at det ikke er mulig å forutse så mye om seilingsforholdene. Denne mandagen skulle gi oss litt vind i seilene nordover i Øresund, men det varte ikke mer enn en times tid. Absolutt speilblankt vann og varmt. Det ble en rolig tur for motor den dagen. Planen var å stoppe på den lille svenske øya Ven, midt i Øresund, men vi valgte den bort og gikk til Helsingør.

Dette er ei havn og en by vi har vært i flere ganger og som vi trives i. Været er fortsatt labilt, og værmelderne er ikke er helt enige om hva som skjer. Når de melder sol og vi opplever et spektakulært tordenvær med kraftig regn, eller det meldes en bris fra sydvest, mens det vitterlig blåser fra nord, ja så er det noe med forholdene som selv ikke fagfolkene klarer å vurdere. Hovedbildet er at vi har varmt og stille vær, så stille at det ikke er noe seilvind. Vi stopper derfor her i Helsingør og håper vi får den sydlige vinden som de har lovet. Vi har bestemt oss for å bruke den til å komme oss nordover på svensk side av Kattegat.

Så mens vi venter, har vi mye å pusle med og har det bra. Vi ligger midt i havna, nesten bokstavelig talt ved foten av Kronborg slott (bildet). Det er stemningsfullt, ikke minst når det mørkner, og lyset tennes i fyret i det ytre tårnet.

Navnet Elsinore har etablert seg som navnet på byen på engelsk, fordi Shakespeare la handlingen i Hamlet til dette slottet, og kalte stedet Elsinore.