Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Sirkelen sluttet

Vi hadde et par fine dager i Rødvig med litt vedlikehold på båten før vi tok turen over til Skanör ved Falsterbo fyr, helt sørvest i Sverige. Det er minst tre grunner til akkurat dette valget av havn.

For det første er det linjen mellom Stevns klint og Falsterbo som er meteorologenes skille mellom Østersjøen og Sundet (Øresund). Det betyr at vi nå seilte ut av Østersjøen og sluttet rundseilingen med å være tilbake, bare et par kilometer fra Falsterbokanalen der vi seilte ut i Østersjøen for et par måneder siden.

Den andre grunnen er at dette er en gammel havn som er kjent allerede fra 1200-tallet. Skåne var da dansk land, og denne havna kom til å bli en viktig del av Danmarks historie, blant annet som handelsplass for hanseatene. Det årlige sildemarkedet i Skanör og Falsterbo var et av Danmarks viktigste steder for skatteinntekter. Som handelssentrum var hele det sydvestre Skåne i flere hundre år en av Nordeuropas viktigste handelsplasser.

Det er også slik at Skanör er ei havn vi aldri har besøkt. Vi har hørt mange snakke pent om den, og det kan vi gi dem rett i etter bare et knapt døgn her. Med helg og nydelig sommervær seint i august er det helt fullt i havna. Danske seilere dominerer. Havna brukes nok til helgeutfart, og med et stort dansk innslag, settes det alltid en god stemning.

Og hvilken kveld det ble her etter ankomst. En varm og klar kveld med alt det vi forbinder med sommer og båtliv.

Med solnedgangen over cockpiten til Vilje, takker vi for følget på turen i Østersjøen. Vi kommer nok til å skrive litt på bloggen på turen nordover også. Vi seiler sakte opp Øresund, og om været blir som de lover nå, så blir det nordover langs svenskekysten.