Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Zierikzee

Noe av det spennende med å besøke et land, bokstavelig talt fra innsiden, med båt, er å oppdage steder du ikke engang visste fantes. Vi treffer båtfolk hele veien, som er stolte av landet sitt og som deler erfaringer og gir råd om havner og steder. Denne havnen er et godt eksempel. Byen Zierikzee hadde ingen av oss hørt om før, men båtfolk var entydige. Det er en historisk og hyggelig by med ei beskyttet og god havn for gjester. Det erfarer vi nå.

Vi dro fra Willemstad og direkte inn i en av de riktig store slusene, på veien ut i deltaet som de kaller det her i Zeeland. Her er forholdene store, så trafikken er separert i slusekammere for nyttetrafikk og fritidsfartøyer. Det vi ikke var klar over, var at den tilhørende brua ikke var til å åpne, og seilingshøyden inn i slusekammeret var på 18,20 til 18,53 meter. Vi har målt Vilje til 18 meter fra vannlinja. Som vanlig ser det ikke ut som det kan gå i det hele tatt, men både vi og bruvokteren har målt riktig. Vi gled under med minst mulig margin.

Nå er vi ute i brakkvann, og her har skarvene overtatt for toppdykkerne som har vært rundt oss hele tiden i ferskvannet. Bare noen få nautiske mil senere bar det under ei ny bru, fortsatt bare så vidt 18 meter, og inn i et nytt slusekammer. Nå begynner vi for alvor å merke at vi nærmer oss Nordsjøen igjen. For første gang siden Lauwerzoog er vi fortøyd i ei tidevannshavn. Her er forskjellen mer enn to meter mellom flo og fjære. Når vi om noen dager sluser ut den siste slusen ved Vliessingen, er det tidevannet som skaper rytmen for videre seilas.

Før det nyter vi livet ombord, fortøyd ved inngangen til sentrum av byen Zierikzee. Vi har begynt å utrede alternative havnemuligheter for vintersesongen. På blokka har vi havner her i Nederland, i Belgia og Frankrike, som er kontaktet for å avklare muligheter og pris. Vi får se hva de tilbyr, men foreløpig er det Oostende på Belgiakysten som peker seg ut, med god togforbindelse til Brussel. Le Havre, litt ned på den franske kysten, har også god forbindelse til Paris, som har rimelige og hyppige flyavganger hjem. Vi lander dette i løpet av noen dager.