Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Den brune armadaen

Det er kanskje lettere for nederlendere enn andre å ta vare på sine båttradisjoner. Båtene er tilpasset et helt spesielt farvann; Vadehavet innenfor de friesiske øyene og kanalene. De finnes i mange varianter og størrelser, men prinsippene er de samme for alle.

For å kunne gå inn på grunner og også tørke helt ut på lavvann er de flatbunnede. Det betyr at når de beveger seg for seil eller motor er de utsatt for avdrift fra strøm og vind som de må kompensere for. Det gjør de med det karakteristiske sidesverdet som henger på hver side av disse båtene og som kan felles ned på lesiden når det er behov.

"Den brune armadaen" er de omtalt som, og vi kan skrive under på det med armada. Det er virkelig mange av dem, og ved siden av de litt forvokste stål motorbåtene, er de suverent i flertall.

Det som også er et interessant innslag for oss, er at vi har sett nesten alle norske produsenter av plastsnekker representert her på kanalene. Snekkene er utrolig populære og sikkert velegnet for disse farvannene. De bredeste smilene fra eierne av en norskprodusert båt var de vi hilste på i Harlingen. De hadde et smykke av ei tresnekke fra Grimstad.

Et hyggelig innslag som understreker hva båtkulturen betyr, var utstyrsbutikken i Harlingen. Hver kvadratcentimeter av butikken var fylt med båtutstyr for alle båter og formål. Vegger, skuffer og skap var fylt til randen av rustfritt, messing og bronse. Ikke bare nytt, nei her kan du finne brukt utstyr, intakt og rimelig. Hvorfor har vi ikke noe slikt hjemme? Redningsselskapet, Fretex eller andre; ideen er gratis.