Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


"Kom mai, du skjønne, milde"

For alle båtfarende nederlendere er det undring og frustrasjon over at denne tiden, som nesten alltid har sør- og sørvestlige milde vinder, uke etter uke har kald og sterk nordøstlig vind.

For oss, som skal rundt de østfrisiske øyene, er det et sterkt ønske om andre forhold enn det vi har nå. Vi fikk nok en gang en dagstur for motor, med vinden rett i mot. Målet var Hindeloopen på østsiden av IJsselmeer. Ei hyggelig havn som vi besøkte i fjor, men denne gangen hadde vi en helt spesiell grunn til å gå dit. Det vi merket oss ved forrige besøk var et båtverft i tilknytning til marinaen, som utførte alt av reparasjoner.

Vi hadde en liten lekkasje på sirkulasjonspumpa for saltvannskjølingen på motoren. Det var bare noen dråper, men det blir mange dråper med noen timer underveis. Det vi var redde for, var at det kunne utvikle seg til en større lekkasje, så vi besluttet å få det reparert på SkipsMaritiem i Hindeloopen.

Første kontakt ble en nedtur. Nei, de hadde ikke tid til å hjelpe oss. Realiteten bak det svaret var antakelig alle de tyske kundene som ventet på å få båtene ferdig vårpusset og sjøsatt. For oss var det et svar vi knapt trodde var sant. Gjennom et langt båtliv er vi vant til at når det kommer båtfarende inn i ei havn med et problem, så har det prioritet. Verksteder vi har besøkt, klager alle på at de ikke har tid, men det er alltid vilje til å prioritere om og hjelpe til med å få problemet løst. Så hva skulle vi gjøre? Vi forela situasjonen for havnekontoret neste dag, som var tirsdag, og deres svar var: Spør igjen!

Vi gjorde det, og ting begynte å skje. En mekaniker kom samme dag og skrudde ut pumpa, og etter en del telefonering, hadde de funnet en leverandør som hadde den samme pumpa. Da var det bare frakten til havna som gjenstod som problem. De lovte levering i løpet av uka. Vi var opptatt av å få den senest fredag og få den montert samme dag, for å slippe å måtte vente til over pinse.

Så om noen som følger oss på AIS har lurt på hvorfor vi lå der i mange dager, så vet dere nå at vi ventet og fikk ikke gjort noe annet enn å være en god kunde for den lokale Sparbutikken. Men så gikk det vår vei til slutt. En telefon til transportør bekreftet at pumpa ville bli levert fredag mellom 15 og 17. Verkstedet hadde klart å få en mekaniker til å være i beredskap etter at de stengte for pinsefri. En hyggelig fyr, som kunne jobben. Han måtte bytte noen gamle rørdeler og få pumpa montert. Fredag kveld var alt i orden. Motoren startet og pumpa var tett! Det var en lettet besetning som kunne forberede turen videre nordover.

Så skal det sies at vi har tid til å vente, og at da vi først var "fanget" i havna, så var været "på vår side". Det hylte i mastene av vinden fra nordøst og temperaturen gjorde at vi brukte elektrisk varme på natta. Typisk ventevær før vi skulle sluse ut i vadehavet nord for IJsselmeer og inn igjen i Harlingen. Mai er skjønn, men langt fra mild. Nå skriver vi snart juni og håper på et væromslag.