Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


“I Roslagens famn”

Det finnes vel ingen som leser dette som ikke forbinder denne overskriften med Evert Taube. Melodien er kanskje enda bedre kjent som Calle Schewens vals. Det er i dette riket flere av de store svenske kunstnerne har hentet sin inspirasjon.

Vi fikk litt tåkedis og halvklart vær fra Bullandö og nordover til den lille havna Gräddö, helt oppe ved innseilingen til Norrtälje. Et hyggelig sted, men for oss bare som en overnatting før neste dags overfart til Åland.

Roslagen er et stort område som omfatter den nordre delen av Stockholms skjærgård, fra Vaxholm og nordover. Det er et historisk navn og er i dag ikke et administrativt område med klare grenser. Det er södra og mellersta Roslagen vi nå har seilt igjennom.

Det er lett å forstå at kunstnere har latt seg inspirere av dette fantastiske øyriket. Vi får benytte inspirasjonen til å skrive noen ord i bloggen.

Som nevnt er Evert Taube en av Roslagens kunstnere. Hadde han fortsatt vært her, kunne vi vel antakelig vinket til ham der han hadde tilhold, inne på øya Håtö Svansar.

Visste dere at Mumitrollet også er “født” i mellersta Roslagen? Mumidalen ligger egentlig på Blidö her rett sør for vår lille havn. Forfatteren Tove Jansson bodde hver sommer hos sine besteforeldre her i skjærgården og det var deres sommervilla som er mumivillaen. På Blidö var naturen forbilde for mumidalen. Det var i den smale leia mellom Blidön og Yxlan vi seilte, gjennom Tove Janssons sommerparadis.

Vest for Yxlan ligger det smale sundet der fergene går ut i åpnere farvann. Sundet og øya heter Furusund og det er her Astrid Lindgren bodde i mange år. Ikke vanskelig å forstå at utsikten fra verandaen i sommerhuset her har gitt inspirasjon til bøkene om Saltkråkan og antakelig flere andre av hennes 150 boktitler.

På bildet ser dere kart over området vi skriver om. De store blå figurene er fergene til og fra Åland.