Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.

Tilbakeblikk og erfaringer


Fungerte alt tilfredsstillende?

Naturlig nok er alle som seiler opptatt av dette. Vi har skrevet om det tidligere, at en seilbåt er en avansert innretning der det er mye som skal fungere om utbyttet av seilasen skal bli det beste. Rigg og motor skal sørge for framdrift, og i tillegg er det et utall av tekniske innretninger som skal fungere for å gjøre livet ombord sikkert og komfortabelt.

Så hva svarer vi de som spør om dette? Vilje er over ti år gammel, og nei, ikke alt fungerte som det skulle. Noe må settes på kontoen for naturlig slitasje gjennom bruk, noe som ren slurv og noe som uforutsette feil, som kan opptre, men som helst ikke bør opptre. Det vil føre for langt å gå i detalj på disse punktene, og det meste har vi omtalt i bloggen.

Det som kanskje var det som plaget oss mest underveis, var en liten vannlekkasje (ferskvann) som vi ikke klarte å lokalisere før etter lang tid. Vann inn i de strukturene som absolutt skal være tørre, er et irritasjonsmoment som reduserer komforten og bidrar til en masse ekstra arbeid. En skjult lekkasje på en avløpsslange ble til slutt oppdaget og utbedret.

Vi hadde problemer med en oljelekkasje på giret. Det skal man helst ikke ha. Uten gir, ingen framdrift. Vi fikk løst det med profesjonell hjelp. Startproblemer er heller ikke noe særlig å slite med på en slik tur. Det tok lang tid før vi klarte å avdekke feilen og få rettet den. Som så ofte en liten detalj, som skaper store problemer og en feil som nesten var umulig for oss amatører å diagnostisere, men det endte godt. Vi fant omsider feilen og kunne utbedre den på 10 minutter.

Det som har vært vårt største og mest uforutsigbare feil har vært urenheter i dieseltilførselen. Dieseltanken er integrert i det sveisede skroget og er seksjonert under dørken midtskips, og med en brønn helt ned i kjølen. Vi har tidligere erfaring med at små partikler fra sveisene har løsnet og ført til tilstopping. For å løse dette problemet bestilte vi et firma med profesjonelt sugeutstyr som kom til Bryggen i Bergen da vi var på tur nordover. Dere som har lest bloggen vet at da var tanken tom. Helt tom.

De sugde tanken ren så godt det lot seg gjøre, og med det kraftige sugeutstyret følte vi oss trygge på at problemet var løst. Det var det ikke. Inn til Hals havn en kald vinterdag, noen måneder senere skjedde det igjen. Vi kom oss inn til havn, fikk skrudd opp, sugd rent og byttet filter, og motoren fungerte som den skulle igjen. Vi må nok gjøre en ny grundig tankrens før vi er klare for neste langtur.

I tillegg til disse litt større tingene har det selvsagt vært vedlikehold og skifte av pumper og ventiler mm. Det er i kategorien vedlikehold på grunn av daglig bruk. Dette er i all hovedsak reparasjoner som mannskapet må være forberedt på å fikse selv. Litt avhengig av hvor ting skjer. Avstand til en havn med tilstrekkelig service til å kunne hjelpe til, er ofte for stor til å utsette reparasjonen, og endelig i havn, er ikke alle småsteder oppsatt med erstatningsdeler, og det er heller ikke selvsagt at finnes folk som står klare til å hjelpe.