Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Vipps

Etter noen fine dager i Dokkum dro vi sørvestover mot hovedstaden i denne frieslandregionen, Leeuwarden. All aktivitet styres nå av bruåpningene. Kl. 09.00 presis er de første klare til passere ved den første åpningen. Deretter er det bare å la bruvokteren se at vi ønsker å passere, så åpnes det.

Det er kultur for nederlenderne denne kanalfarten, og et uttrykk for det er betalingsmåten. Riktignok er det få av bruene som lenger krever betaling, men de som gjør det, gjør det på tradisjonelt vis. Ved passering stikkes det ut ei stang fra bruvokterhuset, og fra den er det festet en tresko i ei snor med riktig lengde for å nå ned til båtene. Med stor presisjon svinges skoen ned mot rekka. Mens båten fortsatt er i fart, slippes beløpet ned i skoen, og vipps så er betalingen gjort, for denne brua!

Foto: Morten Brodahl

Så er det bare å innrette dagen slik at den siste brua er passert før kl 20.00 på kvelden. Da er det stengt for all passering fram til neste morgen. Det gir en ro og en rytme som er behagelig. Vi fikk en fin kanaltur de 3-4 timene det tok oss å flytte oss fra Dokkum til Leeuwarden.