Seilas i historiske farvann
Sjørøver
"Likedeeler". Her i Rügen begynte vi å se stadig flere båter som har dette navnet, og enda flere som bærer navnet "Störtebeker". Og Störtebeker er jo også ølet som brygges i Stralsund. Hva var dette?
Sjørøversamfunnet Vitaliebrødrene kalte seg "Likedeeler" – de som deler utbyttet likt. De var en type leiesoldater i nordiske og nordeuropeiske farvann fra slutten av 1300-tallet. Når de ikke var på oppdrag for kongehus og fyrster, opererte de som sjørøvere.
Det har vokst opp en kultur rundt minnet om sjørøverne som lever den dag i dag. Den store helten, en Robin Hood-skikkelse, er sjørøverlederen Klaus Störtebeker. Etter å sammen med sine menn ha herjet Hansaens farvann og byer i en mannsalder ble han til slutt tatt sommeren 1400 ved Helgoland, av en mektig styrke fra Hamburg. I et stort sjøslag ble ca 120 sjørøvere beseiret. 30 av disse, blant dem Störtebeker, ble henrettet utenfor Hamburgs bymur i oktober samme år, skriver Lars Ericson Wolke, som har forsket på kaperfart og sjørøvere i Nord-Europa gjennom 800 år.