Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


En dansk favoritt

Krostuen på Carlsens Hotel, med nye eiere, men samme interiør og atmosfære.

Været er fortsatt ustabilt, med regn, torden og skiftende vindstyrke. Meteorologene klarer ikke helt å fange opp lokale variasjoner, så strategien nå er å forberede for neste dags etappe og la morgenens værmelding og selvsyn avgjøre om vi drar. Det avhenger også av havnealternativene.

Denne dagen kunne vi velge en halv dagsetappe ved å gå inn til Hals, i innseilingen til Limfjorden, eller ta et langt strekk mot Sæby eller Læsø. Kjentfolk som leser dette vil kanskje bemerke: Men hva med Anholt? Ja, det er riktig, men det ustabile været og vestlige vinder gjorde at vi valgte det bort. Hadde vi vært her på den tiden som var i den opprinnelige planen, så ville vi brukt noen dager på Anholt, det er ei perfekt sommerøy.

Det viste seg å bli en fantastisk seildag, så vi tok den lange turen rett nordover. Med et rev i storseilet, og kryssfokk gjorde vi mer enn seks knop i snittfart. Tidvis litt krappe og hissige kattegatbølger, men med en god båt i balanse var det en fornøyelse å være underveis i 11 timer.

Vi valgte å gå inn til Vesterø på Læsø, en av våre danske favoritthavner. Og hvilken mottagelse. På brygga etter innseiling kunne vi gjenkjenne havnefogdens høyre hånd, Jan fra Moss. Han tilviste oss en fredelig plass i fiskehavna.

Det er alltid en glede å være i Vesterø havn. Det er i alle fall minst to høydepunkter å se fram til, og som er obligatoriske. For det første, Mortens fiskehandel på brygga sine hjemmelagede fiskefrikadeller, og jomfruhummer han får fra en av de to fiskekutterne som fortsatt leverer i havna. For det andre, en fatøl i krostuen på Carlsens Hotel.

I motvind mot svenskekysten i morgensola.

Vi skulle gjerne blitt noen dager, men vi er på transport hjem, og med en varslet sterk kuling var det riktig å la det være med den ene dagen på øya, for å komme oss over på den svenske vestkysten.

Værvinduet var morgenen og formiddagen neste dag. Det ble tidlig avreise, for motor med en svak østavind midt i nesa. Målet var Donsö i den sørlige Göteborgskjærgården. Det er ei godt beskytta havn som er egnet for å stå av en sterk kuling fra vest.

En rolig tur på seks timer. Enkelt å finne plass, og utover søndagen forsvant de fleste svenske båtene fra gjesteplassene. Vi kunne forhale helt inn mot moloen og forberede oss for den sterke vinden. Her blir vi nok et par tre dager, til forholdene er mer normale for kystseilasen nordover mot Jeløya.

Kenja, en av de to fiskekutterne i Vesterø, på vei mot havn med nattens fangst.