Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Ei annerledes havn

Da vi på tur sørover kom til Amsterdam, gikk vi til Sixhaven, som er ei lita og idyllisk havn på den andre siden av kanalen for Amsterdam sentrum. Denne gangen hadde vi, også etter anbefaling, valgt den langt større havna litt lenger vest i kanalen. Også den med fergeforbindelse til sentrum. For å forsikre oss om hvor vi skulle gå inn i havna og hvor vi kunne fortøye, ringte vi på vei inn mot havna. Så da gikk det greit å finne til tilviste plassen.

Amsterdam Marinas særpregede servicebygg og restaurant.

Mens vi sist var omkranset av løvtrær, var det her bolig- og kontorblokker på den ene siden og et skipsverft i full aktivitet på den andre. Vi er jo i en Nederlands største byer, så det er ikke noe å ergre seg over. Det vi imidlertid oppdaget ganske snart, var at denne havna har en innside og en utside som er ganske forskjellige. Her innerst i havna, hvor vi er, legger de gjestebåtene som har forhåndsbestilt. Logikken er enkel. Her er det bokstavmerkede rekker og nummermerkede plasser som gjør det enkelt å finne den plassen du er tilvist. Rundt oss, og langt i flertall, ligger det båter som tydelig er lokale og på faste plasser. Det som er overraskende og litt deprimerende er at mange av disse båtene er alvorlig forsømt. Så ille ser enkelte ut at havnestyret hjemme ville pålagt dem å forlate havna, eller gi båten full makeover. Det som er enda mer overraskende er at det i disse båtene bor folk. Vi vet ikke hva det koster med helårsleie i havna, men kanskje er det så dyrt at det ikke er penger igjen til vedlikehold?

Den ytterste delen av havna er helt annerledes. Her er det utsikt over kanalen, fritt fram med gjesteplasser langs bryggene og kort vei til et moderne serviceanlegg og en førsteklasses restaurant med panoramautsikt. Båtene her ute er av en helt annen klasse. Med unntak av noen seil- og motorbåter som er på transport øst- eller vestover, som er i vår divisjon, må du nok ut med flere millioner for de fleste her på utsiden. Om de har langtidsleie eller er på noen dagers besøk, vet vi ikke, men de har åpenbart økonomi til å holde båtene skinnende, antakelig av innleid arbeidskraft. Amsterdam er en populær by, men etter våre mange havne- og bybesøk gjennom Nederland, er den langt unna å være favoritten. Den byen er vår neste havn, Enkhuizen, bare noen timer lenger nord.