Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Kalmarunionen

Det er vel dette de fleste forbinder med bynavnet Kalmar. Noen hundre år før EU var det noen som skjønte at det var nødvendig å inngå en union her oppe i nord for å stå imot press fra europeiske stormakter.

Det var altså frihetstanken, en sterk forsvarsallianse, som var det sentrale i unionen, men til en viss grad også et forsvar av det indre markedet. Hanseatene var for eksempel en betydelig maktfaktor, og derfor ble det viktig med union for sikre våre felles interesser her i nord.

Unionen ble undertegnet av adelsmenn fra Norge, Sverige og Danmark og kroningen av Erik av Pommern som konge i unionen. Dette skjedde her på Kalmar slott (bildet) i 1397. Men det var dronning Margrethe den første som ledet unionen fra det tidspunktet til hun døde i 1412. På den tiden var det ikke mulig å være regjerende dronning uten å være enke etter en konge, eller verge for en mindreårig konge. Margrethe var begge deler, og Erik av Pommerns fostermor.

Etter flere “Brexit”-prosesser ble Kalmarunionen oppløst i 1523. Slå den EU! En union som varte i over 120 år. Det var Gustav Vasa som var direkte ansvarlig for at unionen gikk i oppløsning. Han har altså gitt navnet sitt til oppløsningen av en vellykket union og til en av Sveriges største attraksjoner, en skipsfiasko. Det påkostede krigsskipet Vasa seilte i 20 minutter, ca 1300 meter og sank på 32 meters dyp.