Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Stade

Det er hyggelig å være turist her i Hamburg. Byen har også et spennende omland som vi har tid til å oppsøke. Ett av de stedene vi hadde sett oss ut som interessant dersom vi valgte å gå opp Elben, var den lille middelalderbyen Stade. Vi var ukjente med seilingsforhold og dybder, så vi valgte den bort som havn for Vilje.

Stade er en gammel havneby fra Hansa-tiden, som ligger noen kilometer vestover fra Elbens vestbredd. Bare en liten time med S-bahn fra Hamburg sentrum, var det et opplagt mål for en dagstur.

For dere som planlegger å besøke Niedersachsen kan vi sterkt anbefale Stade. En godt bevart og vakkert restaurert gamleby innenfor vollgraven rundt byen. Vi sjekket også havneforholdene og det er en tidevannshavn som greit kan anløpes av båter som vår.

Det vi ikke visste om byen, var at den fra 1645 til 1712 var okkupert av Sverige. Fra en ubekreftet kilde kan vi lese at de svenske okkupantene var beryktet for sin hensynsløse framferd. Kanskje er det derfor Stade heller ikke omtaler denne delen av historien på sine offisielle hjemmesider.