Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.

Målet er Tromsø, og opplevelser på Norvegen


Moskenstraumen

Vi hadde fine dager i Reine og forberedte avreise på flo sjø, for å ha vann nok under kjølen ut av den grunne indre havna. Det betydde at vi var litt på etterskudd for å få full nytte av Moskenstraumen. Vi var på vei til Værøy, som betyr kryssing av denne kraftige malstrømmen. Vi visste ikke hva vi hadde i vente, men vi hadde hele Vestfjorden å ta av, så om kreftene ble sterke, kunne vi trygt legge om til en sørligere kurs.

Denne strømmen har gjennom tidene inspirert mye litteratur, nevnes kan Edgar Allen Poe (A Descent into the Maelstroem), Jules Verne (En verdensomseiling under havet), Herman Melvilles (Moby Dick), og Petter Dass brukte gamle myter og forestillinger om straumen i sine beskrivelser.

Farvannet mellom Lofotodden (til høyre) og øya Mosken (midt i bildet), kan være svært krevende for mindre båter. Vi passerte mens vannet var på det høyeste, og med godt vær de siste dagene var strømmen ikke noe problem. Noe medstrøm i starten og noe motstrøm den siste strekningen inn til Værøy. Den lokale båtforeningen hadde ei prektig flytebrygge med plass til én gjestebåt. Det var oss.